Varje år drabbas ungefär 10.000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Här räknar vi heller inte de personer som drabbas av detta inne på sjukhus och exempelvis som en följd av komplikationer i samband med en operation eller en annan skada. 10.000 personer ger ungefär 25 personer varje dag. Tyvärr så är det många av dessa som inte överlever, men de som de facto gör det har samtliga en snabb aktion från förbipasserande att tacka.
Drabbas man av plötsligt hjärtstopp så är den avgörande fråga var det sker – och huruvida de personer som finns i närheten kan HLR. Ju fler som kan HLR – desto större chanser har man till överlevnad i samband med ett plötsligt hjärtstopp. Vem som drabbas är omöjligt att säga – men en HLR -utbildning i Stockholm kan göra en enorm skillnad. Det kanske är du som räddar livet på en kollega?
HLR – Hjärt och lungräddning – är något som alla borde kunna. Tyvärr har man sett att detta fallit i glömska. Förr så ordnade allt från skolor vidare till föreningar och arbetsplatser speciella dagar avsatta för en HLR-utbildning i Stockholm, men numera så är detta mindre vanligt förekommande. Här kan man som företag agera och boka in en HLR-utbildning som sker på plats i de egna lokalerna och där samtliga anställda ges en möjlighet att lära sig att rädda liv. Det är dels något som verkligen gör skillnad i skarpa lägen, men dels också något som stärker moralen inom ett företag. Kostnaden är blygsam sett till den ovärderliga kunskap som man tillskansar sig.
HLR-utbildning i Stockholm – så går HLR till
Vad får man då lära sig vid en HLR-utbildning i Stockholm? Vi ska snabbt gå igenom grunderna för en HLR, men innan dess så ska vi även peka på det uppenbara. Att ha teoretisk kunskap är en sak – att ha praktisk sådan är en helt annan. Vid en HLR-utbildning så kommer du att få träna praktiskt på medföljande – och realistiska – dockor som visar exempelvis hur pass hårt du måste trycka i samband med bröstkompressionerna. Denna träning blir ofta en ögonöppnare för många: man tror att det räcker att trycka lite grann, men man måste ner minst fem centimeter för att det ska göra skillnad.
En annan viktig detalj innan vi går igenom HLR är följande: det viktiga är att du de facto agerar om en person drabbas av plötsligt hjärtstopp och inte andas. Att göra någonting är bättre än att inte göra någonting alls. Även om du, baserat på det vi skrev ovan, skulle trycka ner bröstkorgen i 2-3 centimeter snarare än 5 så kan det ändå göra skillnad. Våga agera: det kan rädda liv!
Med det sagt, så här ser grunderna i en HLR ut:
- Börja med att placera personen på rygg och fatta dina händer ovanpå varandra varpå du lägger dem ovanpå bröstet på den drabbade. Tryck sedan trettio gånger på bröstet med ett tempo som motsvarar ungefär 120 tryck i minuten. Lägg därefter din ena hand mot personens panna och två fingrar under hakan och för huvudet uppåt/bakåt.
- Placera dina läppar mot personens och blås in luft – i ungefär en sekund – två gånger. Gå sedan vidare till bröstkompressioner igen och varva mellan inblåsningar och kompressioner till dess att ambulansen anländer. Kom ihåg att det kan vara fysiskt jobbigt med HLR. Se gärna till att engagera andra och byt av i intervaller. Viktigt är att man aldrig ger upp. Du väcker inte personen, men din insats syresätter alla viktiga organ och musklerna!