Vad betyder HLR?

HLR står för hjärt-lungräddning och är en första hjälpen-behandling som gör för att få igång andningen och hjärtslagen hos en person som fått hjärtstopp. Ju fortare man kommer igång med inblåsningar och bröstkompressioner desto större chans har den som drabbats att överleva och tillfriskna. Idag överlever dubbelt så många ett bevittnat hjärtstopp som på 90-talet. Det beror bland annat på att många kan utföra HLR. Hjärt-lungräddning räddar hundratals liv i Sverige varje år. 

HLR-utbildningar

Du kan gå en utbildning i HLR oberoende var du bor i Sverige. Det finns HLR-utbildning i Stockholm, Göteborg, Malmö och i de flesta mellanstora svenska städer. Många företag ordnar HLR-utbildning för sin personal som en del av företagshälsovården. Kunskapen att göra HLR har du med dig både på arbetet och på din fritid. För att hålla kunskapen färsk bör man göra om utbildningen ungefär vart 3-5 år. I en HLR-utbildning finns flera fysiska element, att gå en videokurs eller liknande är inte samma sak som att få träna och prova rent fysiskt hur man gör hjärtmassage eller mun-mot-mun metoden. 

Det finns HLR för barn och vuxna. Hur man skall göra skiljer sig, mest på grund av att vuxna är mycket större än barn. På vuxna behöver man till exempel ta i ganska mycket när man gör hjärtmassage medan spädbarn kräver mer precision än kraft. 

Om någon får hjärtstopp

Vare sig man gått en HLR utbildning eller ej så är det första man skall göra att ringa 112. Är ni flera på plats kan en person larma 112 och en annan hämta en hjärtstartare medan du påbörjar HLR. Larmpersonalen vid 112 kommer berätta hur du skall göra. I det läget får man göra så gott man kan tills hjälp anländer. När hjärtat slutar slå så leder det till syrebrist i hjärnan vilket inom 3-4 minuter kan orsaka hjärnskador och sedan leda till död. Målet med HLR är att försöka hålla igång hjärtat på konstgjord väg tills dess att ambulanspersonalen kommer fram.

Att vara med om att en person får hjärtstopp är traumatiskt för alla som är i närheten och att vara maktlös i en sådan situation är hemskt. Genom att gå en HLR-utbildning är man förberedd och kan ta ansvar för sina medmänniskor. 

Varför får man hjärtstopp?

Det finns flera anledningar till att man får hjärtstopp. Oftast beror det på att man har hjärt- och kärlsjukdomar. Hjärtstopp kan också orsakas av förgiftning, drunkning, en kraftig elektrisk stöt eller överdosering av läkemedel.

Publicerat den
Kategoriserat som Tips